YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR AVOTENU - ATALARIMIZ {2}

Sara YANAROCAKGeçtiğimiz hafta başladığımız pastoral yolculuğumuzun ilk durağı Hermon Dağı idi. Bu hafta da aynı dağın eteklerinde bulunan Berakhat Ram`ı (Ram Göleti) ve çevresini keşfetmeye ne dersiniz?

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Avraam, Eliezer adlı uşağını Haran’a göndererek Yitshak’a bir eş seçilmesini sağladı. Yitshak Rivka ile evlendi. Avraam 175 yaşında öldü ve Mearat Amahpela’da gömüldü. Avraam, monoteizmin babasıdır. Bu inançla babasının atölyesindeki tüm putları parçalamış, Kral Nimrod onu fırına atmışsa da, Avraam yanmamıştır. Avraam, misafirperverlik ve iyilik timsalidir.
Yitshak Avinu: Yisraeloğulları’nın ikinci atası ve Avraam Avinu’nun Sara’dan olma oğlu. Sara’nın yaşı hayli geçkin olmakla beraber oğlu olmuyordu. Tanrı’nın lütfu ile doğan oğluna Yitshak ("güldürsün") adı verildi. Yitshak sekiz günlükken sünnet edildi. Tanrı, Avraam’a oğlu Yitshak büyüyünce, birgün O’nu korban etmesini buyurdu. Fakat Tanrı, sınadığı Avraam’ı son anda bundan vazgeçritti; O’na Yitshak yerine bir koç korban ettirdi. Yitshak’ın Rivka’dan Esav ve Yaakov adlı iki oğlu oldu. Yitshak 180 yaşında ölünce, babası gibi Mearat Amahpela’da gömüldü.
Yitshak, Tanrı tarafından Kenaan Toprakları’nı terketmemesi konusunda uyarılan Yisrael’in üç atasından birisidir. Dini yorumcular bunu, Yitshak’ın korban olarak adanmış olmasına ve bu konudaki bir kişinin Erets Yisrael’I terketmemesi gerektiği şeklinde açıklarlar.  Minha Duası da Yitshak üzerine kurulmuştur. Midraşlara göre; Avraam tarafından tam korban edilecekken, melekler Yitshak’a o kadar acımışlardır ki; gözyaşları Yitshak’ın gözlerine damlamış ve Yitshak giderek körleşmiştir. Diğer bir anlatıya göre oğlu Esav, İbranî olmayan iki kızı kendine karı olarak alınca Yitshak’ın gözleri bozulmuşve bu acı veren manzarayı görmek olanaksızlaşmıştır. Selihot (affedilme) Duaları’nda da Yitshak’tan söz edilir. Yitshak, Atalar arasında en duygusal ve huzur veren kişiliğe sahip olanıdır. Ziraatçilikte başarılı olmuş fakat kendisini kıskanan komşularıyla uzlaşmayı bilmiş ve ailesini her zaman mutlu etmiştir…
Yaakov Avinu: (Hazret-i Yakup) Yisraeloğlulları’nın üçüncü atası (M.Ö. 1800’lerde) Yitshak’ın Rivka’dan olma ikinci ikiz oğlu. Yaakov, çadırında yaşamayı seven uysal bir insandı. Annesi Rivka, Yaakov diğer kardeşi Esav’dan daha çok severdi. Ayrıca O’nun Kenaan Toprakları’ndan kız almasını istemiyordu. Onun için Yaakov’u Rivka’nın kardeşi Lavan’ın yanına gidip oradaki kızlardan birisini kendisine eş seçmesini istedi.

devam edecek...
Kaynakça: "Yahudilik
Ansiklopedisi",
Cilt I, II, III
Yusuf Besalel